C aisul este o specie pomicola deosebit de importanta gratie calitatii fructelor, precum si productivitatii pomului. Caisele sunt printre cele mai apreciate fructe, atat pentru consumul proaspat, cat si pentru industrializare sub forma de compot, gem, dulceata, caisata sau nectar. Din intreaga productie de caise, aproximativ 70% se utilizeaza pentru industrializare, deoarece produsele obtinute sunt deosebit de aromate si bune.

Cais Cea mai buna de Ungaria


Este un pom cu vigoare mijlocie, are coroana globuloasa, rasfirata, cu sarpante arcuite, garnisit cu ramuri mijlocii si lungi. Fructul este variabil ca marime (40-80gr) este sferic, usor turtit, trunchiat la baza, cu pielita galbem portocalie. Pulpa este portocalie, fondanta, dulce acidulata.

Particularitatile soiului: potrivit de rezistent la boli si ger, productiv, recomandat in toata tara. Soi reper pentru calitate si epoca de coacere a fructelor.

Cais Umberto


Un soi vechi, probabil originar din Italia. Pomul este de vigoare submijlocie, cu coroana globuloasa sau invers piramidala, potrivit de deasa, rodeste predominant pe ramuri mijlocii. Fructul este variabil ca marime (40-60 gr), este de forma ovoida, usor ascutit spre varf si putin turtit. Pielita este la inceput galben-verzuie si devine galben-portocalie, cu nuante de roz, fara pete sau puncte rosii.

Pulpa este galben-aurie cu nuante albicioase, este slab suculenta, usor fainoasa, slab aderenta pe sambure, de calitate buna. Este un soi rezistent la ger si la ingheturi, intrucat infloreste cu 5-6 zile mai tarziu decat majoritatea soiurilor; fructele sunt rezistente la transport.

Cais Sulmona


Este soi romanesc, obtinut la Marculesti. Pomul are vigoare mijlocie, coroana conic rasturnata, sarpante solide, bine garnisite. Fructul este supramijlociu sau mare (65-70 gr), forma sferica sau ovoida, usor turtita pe linia de sudura. Pielita este portocalie, stropita cu rosu pe 2/3 din suprafata, destul de frumoasa.

Pulpa este de culoare portocalie, are textura ferma, potrivit de suculenta, cu gust placut. Samburele reprezinta 6,2% din greutatea fructului. Particularitatile soiului: autofertil, semiprecoce, rezistent la ger si boli, productiv, se preteaza la livezi intensive gratie vigorii mici.