V ita de vie este originara din regiunea mediteraneana, Europa Centrala si sud-vestul Asiei. Fructele soiurilor de vita de vie de vin se folosesc pentru prepararea a nenumarate feluri de vin. Boabele de strugure variaza in culoare, forma si diametru, si cresc pe ciorchine.

Vita de vie Muscat Ottonel (vin alb)


Acest soi a fost obtinut in Franta, in anul 1852. Are o perioada mijlocie de vegetatie si matureaza foarte bine lemnul lastarilor. Este un soi precoce, dovada fiind ingalbenitea frunzelor toamna devreme. Are toleranta buna la ger (-20, -22 °C), mai putin rezistent la seceta.

Se cultiva cu rezultate foarte bune pe terenurile in panta, cu expozitii insorite. La maturarea deplina acumuleaza cantitati de zaharuri cuprinse intre 190-210 g/l, putand ajunge si la 250-270 g/l, avand un continut ridicat de substante aromate. Productiile de struguri sunt variabile, intre 8-12 t/ha.

Vita de vie Bianca (vin alb)


Este un soi cu vigoare mare, fructifica abundent, dar intemperiile din perioada infloritului pot sa-i afecteze productia. Este foarte rezistent la inghet, dar sensibil la seceta. Nu este sensibil la fainare sau putregai. Vinul are un buchet discret, bogat in arome.

Strugurii sunt de marime mijlocie (120-150g). Boabele sunt mici, rotunde, verzi-galbui, brumate, zemoase, cu o coaja groasa. Epoca de maturare: inceput de septembrie.

Vita de vie Feteasca Regala (vin alb)


Acest soi este foarte raspandit in tara noastra. Are vigoare mijlocie de crestere, dezmugureste devreme, in primele zile ale lunii aprilie. Are o rezistenta mijlocie la ger (-20, -22 °C), dar sensibil la seceta. Productiile de struguri variaza intre 15-20 t/ha.

Acumuleaza zaharuri intre 170-180 g/l. Epoca de maturare este la sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie.

Vita de vie Cabernet Sauvignon (vin rosu)


Soi vechi francez, cultivat in regiunea viticola Bordeaux. Are vigoare mare si matureaza foarte bine lemnul lastarilor. Dezmugureste tarziu, catre sfarsitul lunii aprilie, iar parga strugurilor incepe in luna august. Din punct de vedere tehnologic, este un soi de inalta calitate, deoarece acumuleaza la maturarea deplina 200-220 g/l zaharuri.

Perioada de maturare: inceput de septembrie.

Vita de vie Merlot (vin rosu)


Este un soi vechi francez din regiunea viticola Gigorde-Bordeaux. Dezmugureste tarziu, la inceputul lunii aprilie, iar parga strugurilor incepe devreme, la inceputul lunii august. Se cultiva cu preponderenta in sudul Moldovei, Muntenia si Oltenia.

Epoca de maturare este: la sfarsilul lunii august.

Vita de vie Feteasca Neagra (vin rosu)


Este un soi vechi romanesc, cunoscut inca din vremea dacilor. Strugurii sunt mijlocii spre mari, cilindro-conici, cu boabe asezate des pe ciorchine. Are o rezistenta foarte buna la ger (-22, -24 °C) si la seceta, sensibil la mana si la fainare.

Acumuleaza concentratii de zahar care ating 250-270 g/l. Productiile de struguri variaza intre 7-10 t/ha. Epoca de maturare este: mijlocul lunii septembrie.