P arul este o specie pomicola importanta, datorita fructelor sale foarte valoroase, utilizate in consumul proaspat sau industrializat sub forma de compot sau deshidratate. Din pere se prepara si bauturi alcoolice foarte aromate

Par Williams


Este un soi originar din Anglia, considerat etalon pentru calitatea fructelor. Pomul este de vigoare mijlocie, bine ramificat. Fructul supramijlociu sau mare, gutuiform, culoare galbena in perioada de recoltare si numeroase puncte de ruguna caracteristice.

Pulpa este suculenta, dulce, aromata, placuta la gust, excelenta pentru compot. Perioada de coacere: 10-15 august.

Par Napoca


Soi romanesc, omologat in anul 1969 la Statiunea Pomicola Cluj Napoca. Pomul are vigoare mijlocie, rodeste predominant pe tepuse, lastarii sunt subtiri, frunzele mici.

Fructul este mijlociu, colorat galben-pai, cu o rumeneala fina in partea insorita. Pulpa alba, suculenta, usor aromata, de calitate foarte buna. Este un soi precoce, productiv, rezistent la ger, seceta si boli.

Perioada de coacere variaza in functie de zona, de la 20 august pana la 10 septembrie.

Par Favorita lui Clapp


Soi de origine americana, introdus in tara noastra in jurul anului 1900. Pomul este viguros, cu trunchi drept si rodeste aproape exclusiv pe tepuse (tip spur).

Fructul este variabil ca marime, de la supramijlociu la mare, culoarea devine galbena deschisa la coacere. Este un soi rezistent la ger, seceta si rapan. Nu se altoieste pe gutui.

Coacerea este este in ultima decada a lunii august.

Par Untoasa Hardy


Soi de origine franceza, prezent indeosebi in livezile mai vechi. Pomul este viguros, trunchiul si axul foarte puternice, sarpantele slab ramificate. Rodeste predominant pe tepuse.

Fructul este mijlociu sau supramijlociu, conic, de culoarea verde-galbuie, presarata cu multa rugina. Pulpa este alba, semifondanta, foarte suculenta, de calitate buna. Are afinitate buna cu gutuiul.

Perioada de coacere este inceputul lunii septembrie.

Par Cure (Popesti sau Pergamute de iarna)


Originea este franceza (1760), descoperit intamplator de un preot in padurea Fromenteau langa Paris; soi foarte raspandit in Romania. Pomul este viguros, la inceput are o crestere dezordonata, iar apoi se redreseaza si formeaza o coroana piramidala.

Fructul este mare, usor asimetric, cu o brazda ventrala aparenta, pe care se gaseste o dunga de rugina caracteristica. Culoarea este verde-pal, la recoltare devine galbena-pai, cu multa rugina cenusie. Pulpa este alb-galbuie, foarte suculenta, dulce.

Se recolteaza la sfarsitul lunii octombrie si se pastreaza pana in februarie-martie.