Cultura ciresului

C iresul este o specie pomicola de mare importanta economica, intrucat fructele ajung la maturitate devreme si sunt foarte cautate pentru consumul proaspat si pentru prepararea compotului, sucului, siropului, dulcetei si lichiorului. Lemnul de cires este foarte cautat in industria mobilei, pentru confectionarea obiectelor de arta sau a decoratiunilor interioare. Portaltoii ciresului sunt: ciresul salbatic, ciresul franc, mahalebul, visinul comun si selectii de cires vegetativ. Intrarea pe rod debuteaza dupa 3-5 ani, devine maxima dupa 8-10 ani si se mentine astfel timp de 25-30 ani in conditii favorabile.

Cires Rivan


Soi de vigoare medie, avand cresteri moderate, bine garnisite cu ramuri de rod; lemnul si mugurii au o rezistenta medie la ger. Fructul este mijlociu, cordiform-aplatizat, cu pielita de culoare rosie. Pulpa este semi-pietroasa, dulce, acidulata.

Se altoieste pe mahaleb pentru toate zonele de cultura. Polenizator - soiul Van. Se recolteaza in a doua jumatate a lunii mai.

Cires Van


Este un soi cu fructe mari, scurt-condiforme. Culoarea fructelor este roșie, pulpa este pietroasa, neaderenta pe sambure. Se altoieste pe mahaleb pentru zonele cu precipitatii din sudul tarii.

Se maturizeaza in a doua decada a lunii iunie.

Cires Stella


Soi de vigoare mare, autofertil, coroana larg ramificata, bine garnisita cu ramuri de rod. Primul soi autofertil, bun polenizator pentru toate celelalte soiuri, rezistent la ger.

Fructul este mare, cordiform, cu pulpa de culoare rosie stralucitoare. Pulpa este pietroasa, cu fermitate medie, suculenta, dulce si acidulata, neaderenta pe sambure, de calitate foarte buna pentru masa, dulceturi si compoturi.

Polenizatori - soiul Van. Recoltare in a doua jumatate a lunii iunie.

Cires Germersdorf


Pom cu vigoare mare, coroana larga, inalta, usor pletoasa. Forma fructului este cordiforma, cu partea dorsala bombata, epiderma rosie-sangerie. Calibru 8-9 gr, pulpa pietroasa suculenta, neaderenta pe sambure, gust dulce. Soiul este foarte rezistent la ger si seceta, rustic, mediu productiv, raspandit in toate zonele pomicole.

Originar din Germania. Polenizatori - Van si Boambe de Cotnari. Epoca de maturare este 25 iunie - 5 iulie.

Cires Heldelfinger


Soi originar din Germania, coroana sferica si larg-conica, vigoare mare. Forma fructului este cordiforma-alungita. Epiderma este rosie-inchisa la maturitatea deplina. Calibru 9,5-10 gr.

Pulpa este pietroasa, suculenta, putin aderenta pe sambure; gust dulce. Este un soi rezistent la ger, produce mult, fructele au o calitate buna si sunt rezistente la transport si pastrare. Epoca de maturare este: 5-10 iulie.