Cultura marului

M arul este cea mai importanta specie pomicola din climatul temperat. Fructele sunt recomandate tuturor persoanelor, dar mai ales batranilor, copiilor si bolnavilor. Din mere se prepara sucuri, compoturi, nectar, marmelada, cidru, se utilizeaza in patiserie si chiar in prepararea unor bauturi alcoolice.

Mar Golden Delicious


Este un soi originar din S.U.A. Pomul are vigoare mica, fructifica pe ramurile de rod scurte, este destinat in special plantatiilor supernintensive si gospodariilor cu suprafete mici. Este precoce, productiv, are tendinta de supraincarcare cu fructe. Prefera zonele cu umiditate mai scazuta.

Fructele sunt mijlocii spre mari, cantarind 100-150 gr, de culoare galben-aurie, cu puncte de rugina mari si rare. Se deshidrateaza usor in spatii de pastrare improvizate. Pulpa este galbena, crocanta, dulce, slab acidulata. Polenizatori: Florina, Jonathan, Idared. Se recolteaza in luna octombrie.

Mar Jonathan


Pomul are o vigoare mijlocie si rodeste mai ales pe ramurile lungi. Desi este supranumit “regele merelor”, doarece are un gust foarte placut, este usor sensibil la anumite boli. Este soiul cu cea mai mare pondere in productia de mere din Romania. Fructele sale sunt rezistente la transport si pastrare.

Au o greutate cuprinsa intre 140-150gr. Se recolteaza intre 15 sept-15 oct.

Mar Florina


Acest soi a fost creat de catre francezi, avand la origini soiul Jonathan si a fost introdus in cultura in anul 1977. In Romania este cultivat la scara larga, datorita faptului ca este un soi rezistent. Este aproape imun la rapan, tolerant la fainare, precoce si extrem de productiv.

Pomul are vigoare mijlocie si infloreste tarziu. Culoarea fructelor este rosie cu puncte albicioase pe toata suprafata. Coaja este cerata, pulpa este foarte suculenta, dulce si slab acidulata. Se recolteaza la sfarsitul lunii Septembrie.

Mar Starkrimson (Bot de iepure)


Soiul este originar din S.U.A. si este omologat in anul 1958. Pomul are vigoare mica, este precoce, foarte productiv, cu rezistenta medie la ger si fainare, pretentios la sol si caldura, mai ales in perioada infloritului si maturarii fructelor.

Fructele sunt mari, cantaresc in jur de 160-170 gr, forma este conic-trunchiata, cu cinci coaste proemiente, de culoare rosu-intens. Pulpa este alb-galbuie, dulce, cu aciditate scazuta. Are tendinta de a se supraincarca de fructe. Polenizatori: Golden, Idared, Romus 3. Se recolteaza in luna octombrie.

Mar Romus 3 (soi de vara)


Pomul este de vigoare mijlocie si formeaza o coroana globuloasa. Fructele sunt de marime mijlocie, cu o forma sfero-conica, cantarind aprox. 120-150 gr. Culoarea este rosie aprinsa pe 2/3 din suprafata. Pulpa este de culoare alba, cu un gust dulce, suculenta si deosebit de aromata. Fructifica abundent in fiecare an si intra pe rod la numai doi ani de la plantare.

Productia unui pom este intre 40-60 kg. Se recomada pentru gradinile populatiei largi datorita rezistentei genetice la bolile specifice marului. Se recolteaza in perioada 10-20 august.