Cultura piersicului

P iersicul este una dintre cele mai apreciate specii pomicole din zona de climat temperat, datorita calitatilor deosebite ale fructelor si a particularitatilor biologice ale pomului. Piersicile, ca si savoare, se plaseaza dupa struguri, portocale si mere. Pot fi consumate atat in stare proaspata, cat si prelucrate sub forma de compot, gem, suc, nectar, etc. Piersicile proaspete stimuleaza secretia gastrica, usureaza digestia si tranzitul intestinal. Soiurile au o coacere esalonata incepand din 15-20 iunie si pana la sfarsitul lunii septemprie, acoperind astfel un interval de peste 100 de zile.

Piersic Cardinal


Este un soi originar din S.U.A, obtinut din autopolenizarea soiului Redhaven. Fructele sunt mijlocii spre mari si cantaresc 150-164 gr. Pomul are o talie mijlocie, coloana globuloasa, sensibil la ger. Fructele sunt sferice, de culoare galben-aurie, acoperita de un rosu carmin pe partea insorita. Pulpa este galben portocalie, consistenta, suculenta, dulce, aderenta pe sambure, de calitate superioara.

Fructele sunt consumate in stare proaspata, dar se pot si conserva sau industrializa. Soiul este foarte productiv, rodeste in anul al doilea de la plantare. Se recolteaza in perioada 5-15 iulie.

Piersic Redhaven


Soi obtinut in S.U.A. incepand cu anul 1940. Pomul este de vigoare mijlocie, fructele au o greutate de aproximativ 150 gr, sferice, usor asimetrice. Pielita este subtire, de culoare galben-aurie, striata cu rosu carmin pe cea mai mare suprafata.

Pulpa este aurie, suculenta, dulce si armonios acidulata, neaderenta pe sambure, foarte buna pentru masa si industrializare. Se recolteaza in prima decada a lunii august.