V ita de vie este originara din regiunea mediteraneana, Europa Centrala si sud-vestul Asiei. Fructele soiurilor de vita de vie de masa se folosesc pentru consum. Boabele de strugure variaza in culoare, forma si diametru, si cresc pe ciorchine.

Vita de vie Eva (soi alb)


Soiul Eva face parte din categoria strugurilor de masa. Strugurii incep sa se matureze de la inceputul lunii august si se pot recolta in partea doua a lunii. Soiul are vigoare si crestere moderate, nu este exigent la tipul solului in care se planteaza. Este putin sensibil la ger. Ciorchinii sunt mari, cantarind in medie 420 grame.

Boabele sunt mari, ovale, albe aramii, avand pielita subțire, pulpa aromata si seminte abia vizibile. Epoca de maturare: a doua parte a lunii august.

Vita de vie Afuz Ali (soi alb)


Este un soi foarte vechi, originar din Asia Mica. A patruns in Europa in urma cu cca. 300 de ani, mai intai in Italia si mai apoi in Franta. Dezmugureste tarziu, la jumatatea lunii aprilie. In timpul infloritului are nevoie de multa caldura, pentru a se asigura o buna legare a florilor. Strugurii sunt foarte aspectuosi, cu durata lunga de coservare pe butuc (30-40 zile), rezista bine la transport si se pastreaza peste iarna.

Parga strugurilor incepe in prima decada a lunii august, iar maturarea decurge lent pana la finele lunii septembrie. Productiile de struguri sunt mari, de pana la 20-24 t/ha.

Vita de vie Favorit (soi alb)


Este un soi de vigoare mare, cu putine corzi pe butuc. Este foarte productiv, dar sensibil la inghet. Strugurii sunt de marime mijlocie (200-250 g), cu boabe asezate compact. Coaja este subtire, pulpa tare, cu gust bun, usor aromat. Samburii sunt mici.

Epoca de maturare: inceput de august.

Vita de vie Muscat de Hamburg (soi negru)


Soiul “Muscat de Hamburg” intruneste cele mai inalte insusiri tehnologice, fiind considerat “regele soiurilor de masa”. La maturarea deplina, strugurii acumuleaza cantitati mari de zahăr (160-170g/l), aciditatea ramane echilibrata, astfel incat strugurii se pot vinifica, obtinandu-se vinuri usoare de masa.

In partea de sud a tarii noastre, strugurii incep sa se matureze pe la finele lunii august, iar in podgoriile subcarpatice in tot cursul lunii septembrie.

Vita de vie Nero (soi negru)


Este un soi de vigoare mare, corzile sunt de culoare brun-galbuie, frunzele sunt mari, de culoare verde inchisa. Strugurii sunt mari, cantarind aprox. (200g), cu boabe dispuse in desime medie pe ciorchine. Boabele au forma alungita, de marime mijlocie, albastru-inchise la culoare.

Pulpa este zemoasa, crocanta, cu gust aromat si are samburi mari. Coaja este subtire. Epoca de maturare este: inceput de august.

Vita de vie Moldova (soi negru)


Este un soi de vigoare mare, corzi groase, de culoare brun-deschisa. Rezistenta la ger este buna si suporta bine perioadele de seceta. Strugurii sunt foarte mari, cantarind intre 500 si 800g. Boabele sunt mari, ovale, de culoare albastru violacee, cu o coaja groasa, dar frageda. Pulpa este tare si crocanta. Soiul “Moldova” rezista bine la transport, are o durata lunga de conservare pe butuc si se pastraza bine peste iarna.

La maturarea deplina acumuleaza 140-150 g/l zaharuri. Matureaza strugurii la sfarsitul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie.

Vita de vie Cardinal (soi rosu)


A fost obtinut in California, este un soi cu o perioada scurta de vegetatie (155-160 zile). Durata de conservare a strugurilor pe butuc este mare cca 15-20 zile. Acumuleaza cantitati mici de zaharuri, 100-125 g/l.

In regiunule din sudul tarii, Cardinal ajunge la maturitate de consum intre 10-15 august, iar in zonele de deal si subcarcatice, spre sfarsitul linii. Perioada de coacere: 15-25 august.