P runul este o specie pomicola deosebit de importanta pentru zona temperata, indeosebi pentru tarile balcanice unde ocupa suprafete mari si constituie fructul de baza in sezonul cald. Prunele sunt apreciate in consumul proaspat sau industrializate sub forma de gem, magiun, marmelada, compot, prune uscate, iar o parte se distileaza rezultand o bautura alcoolica traditionala -“tuica de prune”.

Prunul este originar din Europa si Asia unde creste spontan, dar niciodata salbatic. Sortimentele sunt bogate, in functie de zonele de cultura si destinatia fructelor. Prunul se altoieste in cea mai amre parte pe portaltoi generativ, dintre care mai importanti sunt corcodusul si prunul franc.

Corcodusul sau mirobolanul – reprezinta principalul portaltoi al prunului 75-80 % intrucat samburii germineaza bine, imprima o crestere viguroasa altoilor, rezista la un oarecare exces de umiditate si la un procent mare de argile in sol, au o productivitate buna si o longevitate de 25-35 de ani.

Prun Stanley


Soi de origine americana foarte apreciat in prezent in tara noastra. Pomul are vigoare submijlocie, coroana invers piramidala, destul de rara, rodeste exlusiv pe buchete. Fructul spre mijlociu, uneori mare, ovoid, cu tendinta de gatuire spre peduncul.

Pielita este de culoare vanat-inchisa, aproape neagra, acoperita cu pruina groasa. Pulpa galben aurie cu infiltratii de rosu sub pielita de consistenta mijlocie, dulce, slab acidulata. Fructele devin negre inaine de coacere dar trebuie lasate in pom pana la coacerea completa, ce are loc intre 25 August – 10 Septembrie.

Este pretentios la caldura, se adapteaza bine pana la 500 m altitudine, foarte precoce si productiv; este un soi de baza, fara alternanta in rodire.

Prun Anna Spath


Soi de origine germana, obtinut in 1860, foarte raspandit in tara noastra, in special in zonele de deal. Pomul are o vigoare mijlocie, formeaza o coroana globuloasa, destul de rara.

Fructul este mare sau foarte mere, de forma globuloasa, alungita, cu baza ventrala larga. Pielita este de culoare vanat rosiatica pana la vanat negricioasa, cu o retea fina de rugina cenusie. Pulpa este galben verzuie, suculenta, moale, slab acidulata, dulce, de calitate foarte buna pentru masa si industrializare.

Este un soi rustic ce reuseste sa se adapteze foarte bine de la campie pana la deal; precoce, foarte productiv, rezistent la boli si daunatori; partial autofertil, bun polenizator.

Prun Tuleul Gras


Pomul are vigoare mjlocie, elipsoidala, rodeste pe ramuri mijlocii si lungi. Fructul mijlociu ca marime, ovoid, pielita de culoare vanat inchis cu nuanta negricioasa cu multa pruina. Pulpa este verde galbuie si crocanta, dulce, fin acidulata.

Foarte productiv, avand polenizator soiul Stanley sau Anna Spath. Se recomanda zona colinara si deluroasa pana la 500 m altitudine.

Prun Centenar


Pomul are vigoare mijlocie sau submijlocie, coroana globuloasa, relativ rara, rodeste preponderent pe buchete mari.

Fructul este mare (45-55 gr), cu pielita de culoare albastra, acoperita cu pruina cenusie. Pulpa alb-verzuie, suculenta cu gust placut. Samburele mic (3,5 %), usor detasabil de pulpa.

Foarte productiv, precoce, rezistent la ger, seceta si boli. Este tolerant la plum-pox, androsteril, infloreste destul de timpuriu; polenizator - Stanley

Prun Renclod D’Althan


Pomul este originar din Cehia, raspandit in livezile mai vechi. Creste viguros si rodeste predominant pe ramurile mijlocii.

Fructul este supramijociu sau mare, globulos sau sferic, turtit la ambele capete. Pulpa alb-galbuie, crocanta, consistenta, de calitate foarte buna. Este semiprecoce, foarte productiv, rezistent la ger si boli; partial autofertil in zone de coline. Fructele sunt excelente pentu consum si pentru compot.